چکیده این مطلب: اسکلروتراپی چیست؟ اسکلروتراپی چگونه انجام میشود؟ قبل از انجام اسکلروتراپی چه اقداماتی نیاز است؟ مراقبت های پس از انجام اسکلروتراپی. اسکلروتراپی برای چه کسانی مناسب است؟ چه کسانی نمیتوانند از اسکلروتراپی استفاده کنند؟ مزایای انجام تکنیک اسکلروتراپی. عوارض اسکلروتراپی. هزینه اسکلروتراپی. آیا اسکلروتراپی بر روی صورت و پستان ها نیز قابل انجام است؟ و…
اسکلروتراپی :
این روزها دنیای زیبایی بسیار پهناور شده است گاهی میبینیم که در کنار عمل های زیبایی که علت آن ها خواسته ی خود فرد است شیوه هایی نیز اجرا میشود که فرد ناچار به انجام آن است این تکنیک ها علاوه بر درمانی بودن و در کنار درمان بیماری فرد برای او زیبایی نیز به ارمغان می آورند یکی از این شیوه ها اسکلروتراپی است که برای درمان واریس به کار برده میشود شاید برای شما نیز پیش آمده باشد که بخواهید لباس خاصی بر تن کنید اما رگ های واریسی که پوست شما را اشغال کرده اند مانع اینکار شده باشند و همین اتفاق کوچک میتواند دغدغه ای بزرگ شود تا به دنبال راه چاره ای برای حل این معضل باشید در درمان واریس تکنیک های متعددی وجود دارد اما اسکلروتراپی جز شیوه های بسیار موثر است که در زمره ی روش های پیشرو در حل معضل واریس میباشد .
اسکلروتراپی چیست ؟
در ابتدا بهتر است توضیحاتی در مورد واریس ارائه کنیم برجستگی و پیدایش رگ های بدن روی سطح پوست واریس خوانده میشود بیماری واریس بر اثر اختلال در کارکرد سیاهرگ ها اتفاق می افتد برای بازگشت خون در سیاهرگ ها دریچه هایی به نام لانه کبوتری وجود دارد که به دنبال عدم فعالیت خوب این دریچه ها، خون بطور صحیح بازگشت داده نشده و باعث به وجود آمدن واریس میشود واریس به علل مختلفی ایجاد میشود اعم از : بارداری ، ایستادن های مکرر و طولانی ، چاقی بیش از حد ، جنسیت ، سن ، ضعیف شدن عضلات پاها ، قرارگیری مداوم و طولانی مدت در برابر اشعه ی ماورابنفش و …
گاها با شیوه هایی مانند : ورزش ، رعایت در ایستادن مداوم ، کنترل وزن ، عدم پوشیدن لباسهای تنگ میتوان مانع به وجود آمدن واریس شد به دنبال این بیماری حالتی از خونمردگی ایجاد شده که زیبایی پوست را از بین میبرد به همین دلیل افرادیکه دچار این بیماری میشوند بشدت به دنبال راهی برای فرار از این ظاهر پوستشان هستند که در اینجا یکی از شیوه های درمان این بیماری را بررسی میکنیم .
اسکلروتراپی واژه ای به معنای سوزاندن است و شیوه ای تخصصی و استاندارد برای درمان واریس محسوب میشود تکنیک اسکلروتراپی روشی حدودا سی ساله در دنیا و تقریبا پانزده ساله در ایران است که طیف وسیعی از انواع واریس را درمان میکند در روش اسکلروتراپی محلول های مخصوصی را در رگ های زائد تزریق کرده و باعث رفع واریس در آن نواحی میشوند این تکنیک در گروه روش های بی خطر و راحت قرارمیگیرد که تهاجمی نبوده و صرفا با کمک تزریق با سرنگ انجام میشود اسکلروتراپی ممکن است برای نتیجه گیری بهتر در چند مرحله انجام شود که طی فواصل شش تا دوازده ماهه است که کمتر یا بیشتر بودن فواصل به تشخیص پزشک برمیگردد. روش اسکلروتراپی در درمان بیماری های دیگری نیز قابل استفاده است .
اسکلروتراپی چگونه انجام میشود ؟
اسکلروتراپی برای رگ های ظریف و متوسط واریسی قابل استفاده است در صورتیکه یک سری نارسایی ها در بدن بیمار وجود نداشته باشد. برای انجام این تکنیک در ابتدا لازم است بیمار سونوگرافی انجام دهد که در این سونوگرافی به بررسی وریدهای سطحی و برخی نارسایی ها پرداخته میشود اگر نتیجه ی این سونوگرافی نرمال نباشد فرد نمیتواند از این شیوه بهره ببرد و باید از درمان های دیگری مثل جراحی استفاده کند پس از انجام بررسی های لازم و تایید توسط پزشک اسکلروتراپی انجام میشود.
در روش اسکلروتراپی از آمپول فیبرووین استفاده میشود که میزان این آمپول 2ccبوده و در داروخانه های معتبر موجود است این آمپول حاوی ماده ی اسکلروزانت است و مواد موجود در اسکلروزانت شامل : نمک هیپرتونیک ، سدیم تترا دسیل سولفات و پولیدوکانول است که درون ورید را اسکلروزه یا تخریب میکند در درمان واریس معمولا از آمپول بالای 3درصد فیبرووین استفاده میشود ماده دومی که در این روش مورد نیاز است سرنگ انسولین با گیج ۳ به تعداد حدودی بیست عدد است در این تکنیک سرم ، الکل ، دستکش ، باند و … مورد نیاز است
پس از آماده سازی وسایل مورد نیاز توسط تیم پزشکی بیمار برای درمان آماده میشود در ابتدا بیمار باید شیو شود و محل های هدف تمیز باشد برای انجام اسکلروتراپی نیازی به بی حسی و یا بیهوشی نمیباشد اما اگر بیمار نگران درد است میتواند از کرم موضعی زایلاپی در محل هایی که سوزن تزریق میشود استفاده کند بدین ترتیب که کرم نیم ساعت قبل از شروع کار به روی ناحیه ی مورد نظر پخش میشود و با سلفون پوشیده میشود.
روش اسکلروتراپی در مطب قابل انجام است و نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست در مرحله دوم آماده سازی محلول تزریق انجام میشود بدین صورت که در ابتدا برای آمپول 2ccاز سرنگ 10ccاستفاده میشود که میزان ۲ccبا مقدار ۸cc نرمال سالین ترکیب شده و رقیق میشود در مرحله ی بعد ۵cc از مواد را به سرنگ دیگری انتقال داده و مجددا رقیق میکنند سپس محتوای سرنگ جدید به میزان ۱cc وارد سرنگ های انسولین شده و در رگ های آسیب دیده تزریق میشود در هنگام تزریق یک نفر به همراه پزشک در کنار شما قرار گرفته و کناره های ناحیه را با دست میکشد که تزریق بهتر انجام شود ابتدا پزشک در رگ آسپیره میکند تا مطمئن شود ناحیه دقیق است سپس محلول را تزریق می کند و پس از آن محل را با گاز استریل میپوشانند به این شیوه اسکلروتراپی انجام میشود .
قبل از انجام اسکلروتراپی چه اقداماتی نیاز است ؟
قدم اول جلسه ی مشاوره با پزشک متخصص است که در این جلسه ابتدا معاینات دقیقی بر روی پوست و شرایط بیمار انجام میشود و بر اساس این معاینات و بررسی سونوگرافی بیمار ، پزشک میتواند تشخیص دهد که این تکنیک برای بیمار مناسب است یا خیر و همچنین تعداد جلسات مورد نیاز برای درمان ، هزینه ها و تعبیر مشخصی از نتیجه ی درمان تشخیص داده خواهد شد در جلسه ی مشاوره اگر فرد دارای حساسیت یا بیماری خاصی است و یا از داروهای خاصی مثل وارفارین و … و یا حتی داروهای گیاهی استفاده میکند حتما باید آن را به پزشک اطلاع داده و شرح حال دقیقی از خود ارائه کند برای روز انجام اسکلروتراپی بدن باید تمیز و عاری از هرگونه کرم ، لوسیون و… باشد ؛ از ویتامین E قبل از اسکلروتراپی نباید استفاده شود ، یک هفته قبل از انجام اسکلروتراپی از مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروییدی خودداری شود مگر در صورت تجویز پزشک ، برای بازگشت به خانه حتما پس از انجام اسکلروتراپی حتما لباس راحت و گشاد به همراه داشته باشید .
مراقبت های پس از انجام اسکلروتراپی :
1. پس از انجام این تکنیک باید از جوراب واریس معمولا به مدت یک هفته تا ده روز استفاده شود ، جوراب باید بطور صحیح پوشیده شود به طوری که روی پا نباید چین و چروک ایجاد شود چرا که بر این اثر و بر اثر فشار زخم ایجاد میشود.
2. فرد باید حتما پیاده روی داشته باشد روزانه به مدت بیست تا سی دقیقه پیاده روی پس از انجام اسکلروتراپی ضروری است.
3. حداقل تا سه روز پس از انجام اسکلروتراپی از ورزش های سنگین بپرهیزید توصیه میشود احتیاط کنید و از فشار آوردن به نواحی خودداری کنید از ورزش هایی مثل وزنه ی پا و ایروبیک تا بهبودی کامل خودداری کنید.
4. مصرف مایعات را افزایش دهید.
5. حدود ۳روز پس از انجام اسکلروتراپی دوش آب ولرم بلامانع است.
6. بهتر است پس از انجام اسکلروتراپی از ماندن در محل های گرم مانند سونا ، حمام داغ ، حمام آفتاب خودداری کنید.
7. از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید خودداری کنید.
8. از قرار دادن کمپرس داغ بر روی محل درمان اجتناب کنید.
اسکلروتراپی برای چه کسانی مناسب است :
کسانیکه در ناحیه ی پا دچار رگ های ملتهب و دردناک میباشند.
افرادیکه به طور ناگهانی دچار دردهای ناگهانی در پا میشوند و یا لک های پوستی فراوانی روی پوست پای خود دارند.
افرادیکه احساس سنگینی در پاهایشان دارند .
چه کسانی نمیتوانند از اسکلروتراپی استفاده کنند؟
هرچند این روش راحت بوده و تحت عنوان شیوه ای بی خطر از آن یاد میشود اما به برخی از افراد توصیه نمیشود چرا که برای آنها روش مناسبی نمیباشد :
بیماران سرطانی نمیتوانند از این تکنیک استفاده کنند.
خانم های باردار و یا شیرده نباید از این روش استفاده کنند .
به کسانیکه دچار بیماری های تنفسی مانند آسم و آلرژی هستند توصیه نمیشود.
افرادیکه سابقه لخته شدن خون دارند.
افرادیکه دچار بیماری های خود ایمنی هستند مانند بیمارانی که درگیر لوپوس هستند.
کسانی مشکلات قلبی دارند و شرایط جسمانی مناسبی ندارند نباید از این روش استفاده کنند .
به افرادیکه دچار سردردهای میگرنی هستند نیز توصیه نمیشود .